През 1521г. Мартин Лутер е отлъчен от католическата църква. Това става,

...
През 1521г. Мартин Лутер е отлъчен от католическата църква. Това става,
Коментари Харесай

На този ден: Александър I Батенберг става княз на България

През 1521г.  Мартин Лутер е отстранен от католическата черква . Това става, откакто Лутер е извикан пред немския Райхстаг във Вормс, на който участва и императорът. Пред него той не се отхвърля от съчетанията си, отбраната му е блестяща, той не приема съда на католическата черква, само че приема тази на императора. Въпреки това се приема едикт за отлъчването му от църквата, би трябвало да бъде задържан. Влиянието му в немските земи е повишено и едиктът не се извършва цялостно; Фридрих Мъдри му дава леговище, където Лутер остава дълги години и продължава да написа своите съчетания. Тогава Лутер превежда библията на немски език. Така Лутер става лидер на Реформацията и протестантството.
Прочетете още
През 1879г.  Първото Велико национално заседание избира принц Александър I Батенберг за княз  на Третата българска страна. Народното събрание гласоподава сред трима претенденти принц Херман Ройс-Кьостриц и принц Валдемар Датски. Събранието избира за княз Александър I Батенберг. Той встъпва в служба публично на 26 юни, когато в Търново поставя клетва и поема ръководството. Батенберг ръководи до 1886, когато абдикира. В този интервал се реализира и Съединението през 1885, което Батенберг поддържа. 

През 1821 година по време на стълкновение край град Скулени на река Прут с османската войска умира Индже челник.

През 1924г. е  учредено филмовото студио Metro-Goldwyn-Mayer  след обединение на Metro Pictures, Goldwyn Pictures и Louis B. Mayer Company. Компанията се трансформира в една от най-големите кино компании в света. Компанията закупи права и за филмите на Джеймс Бонд. И до ден сегашен MGM съществува, само че загуби много от старите си позиции и към този момент надалеч не е измежду най-големите във филмовата промишленост. 



През 1970г. американският галактически транспортен съд  Аполо 13 съумява като по знамение се завърне на Земята . Екипажът Джеймс Ловел, Джон Суигър и Фред Хейз има за цел да доближи до Луната и да стане третият екипаж стъпвал на Луната. Това обаче не се случва. Корабът претърпява повреда отвън земната орбита, само че става първият транспортен съд, който се завръща на Земята, макар казуса с кораба, който е още земната орбита. 

През 1975г. отпред на  Камбоджа идва диктаторът Пол Пот . Червените кхмери правят комунистически прелом в Кхмерската република и на власт идва Пол Пот. Започва сериозен камбоджански геноцид, който лишава живота на над 1.5 млн. души. 

Роден е някогашният руски водач  Никита Хрушчов  и сръбският боен пълководец  Желко Ражнатович - Аркан

През 2014-а година умира един от най-популярните писатели – колумбиецът Габриел Гарсия Маркес .


Габриел Гарсия Маркес
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР